Έξαρση δράσης κυκλωμάτων επαιτείας στην πόλη της Θεσσαλονίκης

Έξαρση δράσης κυκλωμάτων επαιτείας στην πόλη της Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 12087/13.05.08

Προς Υπουργούς:
- Δημόσιας Τάξης
- Δικαιοσύνης


Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον τα φαινόμενο της επαιτείας στην πόλη της Θεσσαλονίκης, κυρίως κατά την περίοδο των εορτών, όπως του Πάσχα που μόλις πέρασε.
Κυκλώματα δουλεμπόρων που δεν διστάζουν να εκμεταλλευτούν ακόμα και μικρά παιδιά ή ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, «εισάγουν» στην χώρα μας μικρά παιδιά και αντρόγυνα κυρίως από την Βουλγαρία και τη Ρουμανία εξαναγκάζοντάς τους να ζητιανεύουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης οι επαίτες που κατακλύζουν κεντρικά σημεία της πόλης και φανάρια αυξάνονται κατακόρυφα την περίοδο των εορτών. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα κυκλώματα επαιτείας εκμεταλλευόμενα την ευαισθησία των πολιτών ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των εορτών, φτάνουν στο σημείο να κάνουν «τζίρο» 300 ευρώ ημερησίως, ποσό μάλιστα που καταλήγει όχι στον ίδιο τον επαίτη, αλλά στον «εγκέφαλο» του κυκλώματος που τον έχει εξωθήσει στην επαιτεία.
Τα κυκλώματα φαίνεται να είναι τόσο καλά οργανωμένα καθώς τηρούνται ωράριο εργασίας (το οποίο συμπίπτει με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων), συγκεκριμένα σημεία στην πόλη, ενώ οι ίδιοι οι επαίτες διαμένουν σε διαμερίσματα ενοικιασμένα από τους εγκεφάλους του εκάστοτε κυκλώματος, ενώ το σύνολο των χρημάτων που συγκεντρώνουν ζητιανεύοντας περνά στα χέρια των μελών των συμμοριών.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η πόλη της Θεσσαλονίκης κατακλύζεται ταυτόχρονα από επαίτες που αντιμετωπίζουν την ίδια μορφή αναπηρίας, ενώ μετά το πέρας των εορτών εξαφανίζονται από τους δρόμους της πόλης.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Προβλέπεται τα αρμόδια Υπουργεία να εξετάσουν την πιθανότητα διαμόρφωσης ενός πιο αυστηρού νομικού πλαισίου, ώστε οι νομικές-ποινικές κυρώσεις των επαιτών που συλλαμβάνονται να είναι επί της ουσίας αποτρεπτικές για τη διαιώνιση της εκμετάλλευσης ανήλικων παιδιών και αναπήρων;

- Καθώς είναι γνωστό στους κύκλους της Ελληνικής Αστυνομίας το φαινόμενο της «εισαγωγής» επαιτών από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, τι μέτρα σκοπεύει να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης για αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα της χώρας μας;

Απαντήσεις Υπουργείων